Maselele de minte sau molarii 3, conform denumirii stiintifice, sunt ultimul set de masele care apar la majoritatea persoanelor dupa varsta de 18 ani.

In trecut, acesti dinti au fost folositi de catre stramosii nostri pentru a mastica tesutul lemnos sau alimentele crude, ajutand astfel procesul digestiv. In timp, pe masura ce dieta umana s-a modificat, maxilarele s-au micsorat in dimensiune, acesta fiind motivul pentru care din punct de vedere functional aceste masele joaca in prezent un rol infim in masticatie.

In mod normal exista 4 molari de minte dar unii pacienti pot avea mai putini sau chiar mai multi (situatii foarte rar intalnite).

Exista si situatii in care acestia lipsesc in totalitate, fapt care ne demonstreaza ca mugurii dentari nu s-au format de la inceput.

In cazul molarilor de minte existenti, exista 3 situatii clinice:

– molar de minte erupt complet
– molar de minte semi-inclus
– molar de minte inclus

Molar de minte erupt complet

In aceasta situatie, de obicei molarii nu sunt aliniati corect pe arcada, ei fiind intr-o pozitie inclinata sau orizontala. Aceasta aliniere incorecta poate afecta pozitia celorlalti dinti, facandu-i sa devina inghesuiti.

Molar de minte semi-inclus

O dezvoltare insuficienta a maxilarelor in raport cu dimensiunea dintilor individului poate determina lipsa eruptiei sau o eruptie problematica a molarilor de minte. Eruptia partiala creeaza un mediu propice pentru patrunderea si dezvoltarea bacteriilor orale. Infectia cauzata de aceste bacterii duce la durere, umflaturi si stare generala de rau. Acesti dinti care nu au erupt in totalitate sunt mult mai predispusi cariilor si afectiunilor gingivale din cauza faptului ca sunt greu de curatat, iar utilizarea atei dentare este aproape imposibila.

Molar de minte inclus

De cele mai multe ori molarii de minte raman inclusi, in os. Aceasta situatie clinica apare datorita faptului ca nu au destul spatiu pe arcada pentru a erupe. Din cauza pozitiei lor in os, cele mai fecvente probleme pe care le cauzeaza sunt: afectarea dintelui vecin, aparitia cariilor dentare, afectarea pozitiei dintilor, dezvoltarea de abcese si infectii.

Extractia molarilor de minte este o procedura simpla in cazul in care molarul a erupt complet. Inaintea extractiei se utilizeaza un anestezic local pentru a amorti zona din jur, exact ca si in cazul tratamentului cariei dentare.

Recuperarea depinde foarte mult de complexitatea extractiei (molarul a erupt complet, este semi-inclus sau inclus). Dupa extractie apar in general sangerari si umflarea zonei, dar nu este nimic grav, ci doar o reactie normala a corpului. De aceea medicul specialist va va recomanda un tratament. In general in primele 24 h este indicat sa consumati alimente moi si sa aveti mare grija la igiena orala.

Cel mai indicat este sa consulti un medic stomatolog periodic pentru a evalua situatia molarilor de minte. Un simplu consult te poate scapa de problemele dentare mai grave in viitor.

Inapoi la ARTICOLE

Fa-ti o programare

Toate serviciile de care ai nevoie pentru un zambet perfect!

Contacteaza-ne