Dintii sanatosi sunt importanti pentru sanatatea generala a copilului tau. Acest lucru ajuta copilul sa manance si sa vorbeasca corect. Ingrijirea orala facuta corespunzator poate ajuta la stabilirea obiceiurilor dentare bune pe masura ce copilul tau creste. In schimb, ingrijirea orala necorespunzatoare duce la infectii, boli sau alte probleme ale dintilor.
Haideti sa facem igiena dentara amuzanta urmand acesti pasi
– Lasa copilul sa isi aleaga singur periuta de dinti. In ziua de azi exista o multime de oferte din care sa o aleaga pe cea care i se potriveste cel mai bine
– Lasa copilul sa isi aleaga singur si pasta de dinti. Pot astfel sa isi aleaga aroma preferata
– Cititi impreuna sau urmariti animatii despre igiena dentara
– Folositi un cronometru pentru a va asigura ca micutul se spala cel putin 2 minute. Sau gasiti un cantecel pe care sa il fredonati in acest timp
– Recompensele oferite pentru o spalare corecta pe dinti ii vor motiva pe cei mici sa isi doreasca sa aibe grija singuri de dantura lor. Evitati recompensele dulci si oferitile mai degraba un fruct sau o steluta colorata.
– Planificati o activitate distractiva dupa fiecare vizita la stomatolog
Dar care este calea catre o sanatate orala buna?
Periuta si ata dentara
De la nastere si pana la aparitia primilor dinti este bine sa stergeti gingiile, limba, cerul gurii si suprafata interna a obrajilor cu ajutorul unor compreselor sterile umezite, cel putin o data pe zi, seara înainte de culcare, sau, daca puteti, chiar dupa fiecare masa.
Odata cu eruptia primilor dinti, puteti folosi o periuta de dinti cu par moale, frumos colorata, cu o suprafata mare pentru a masa gingiile si pentru a curata dintisorii micutului. La aceasta varsta periajul fara pasta este suficient pentru o ingrijire corecta. In plus, copilul va percepe aceasta activitate ca pe o joaca pe care o va continua si cand va creste.
Din momentul in care cel mic deprinde procesul de clatire a dintilor, in general in jurul varstei de 2 ani, puteti incepe sa utilizati pasta de dinti, in cantitati mici insa. Pasta de dinti utilizata la aceasta varsta trebuie sa aibe un gust placut, sa fie in cantitate redusa (dimensiunea unui bob de mazare), putin abraziva si nefluorurata sau putin fluorurata. Cand copilul creste se poate utiliza pasta de dinti cu fluor.
Se recomanda ca pana la varsta de 6 – 8 ani periajul sa fie facut de catre unul dintre parinti. Dupa aceasta varsta copilul se poate spala singur deoarece va capata deprinderea de a o face corect dar este bine sa fie supravegheat pana in jurul varstei de 8-12 ani. Un periaj corect dureaza in general 2 – 3 minute si trebuie efectuat cel putin de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Ata dentara poate fi folosita de catre copil dupa varsta de 7 – 8 ani pentru curatarea spatiilor dintre dinti, acolo unde periuta nu ajunge sa curete si unde se poate acumula placa bacteriana. Daca a implinit 8 ani si totusi nu coopereaza pentru a-si face corect igiena bucala, copilul trebuie sa fie dus la stomatolog care va discuta cu el necesitatea igienei orale, tehnica corecta a periajului si a curatirii spatiilor dintre dinti cu ata dentara.
De asemenea parintii trebuie sa-si curete constiincios dintii prin periaj si ata detara in prezenta copilului pentru ca micutul sa le urmeze exemplul.
Cariile
Cariile sunt gauri care se formeaza in dinti. Acestea pot aparea atunci cand bacteriile (germenii) se acumuleaza in gura. Zaharul din alimente si bauturi se transforma in acid, care ataca dintii. Cariile sunt mai frecvente la copii, deoarece dinții lor pot fi mai greu de periat.
Sansele de aparitie a cariilor la copii poate fi mai ridicat daca acestia prezinta pete albe sau maronii pe suprafata dintilor, in cazul in care acestia au nevoie de ingrijiri medicale speciale, nu merg frecvent la dentist, s-au nascut prematur sau au avut o greutate mai mica la nastere.
Dieta
Copiii care consuma o multime de alimente si bauturi cu zahar prezinta, de asemenea, un risc ridicat de aparitie a cariilor. Este important sa faceti alegeri alimentare sanatoase, atat pentru dumneavoastra dar mai ales pentru cei mici. Evitati zaharul in exces, nu lasati copilul sa bea bauturi carbogazoase, suc de fructe sau alte bauturi indulcite, limitati gustarile si bauturile dulci intre mese, iar daca copilul dumnevoastra a consumat produse care contin zahar, asigurati-va ca se spala pe dinti dupa aceea.
Siguranta dentara
Chiar daca putina lume se gandeste la ea, aceasta este o alta componenta importanta a igienei dentare. Sunt foarte frecvente cazurile in care, in urma unor lovituri sau accidente, dantura copiilor sa sufere stricaciuni iremediabile. In cazul in care copilul dumneavoastra practica sport, ar trebui sa poarte protecție pentru gura. Acesta este un dispozitiv moale, din plastic, care acopera dintii si care ajuta la protejarea danturii copilului de rani. Discutati cu medicul stomatolog pentru crearea unei gutiere perfect adaptate acestuia.
De la dinti de lapte la dinti permanenti
In general dintii de lapte apar intre 4 si 7 luni. Primii dinti care apar sunt de obicei incisivii inferiori. Majoritatea copiilor au toti cei 20 de dinti de lapte pana la implinirea varstei de 3 ani.
Mai trebuie stiut ca este normal ca bebelusii sa-si suga degetele sau suzeta. Majoritatea copiilor renunța la acest obicei de unii singuri. Prelungirea acestui obicei insa poate cauza probleme cu alinierea dintilor. Discuta cu medicul tau stomatolog daca copilul tau are inca acest obicei si dupa varsta de 4 ani. Acestia pot urmari potentialele probleme pe masura ce dintii copilului apar.
Dinti de lapte incep sa cada in jurul varstei de 6 ani, continuand pana spre 12 ani. In acest timp copilul va avea in gura atat dinti de lapte, cat si dinti permanenti, pe masura ce primii cad si sunt inlocuiti. In acest moment este indicat sa discutati cu stomatologul dumneavoastra despre posibilele probleme dentare care pot aparea sau despre necesitatea folosirii unui aparat dentar.
Cand sa mergem la stomatolog
Mersul la stomatolog de la o varsta cat mai frageda ajuta copilul sa se simta confortabil la dentist. Creaza totodata obisnuita vizitelor regulate la stomatolog, frecventa acestora fiind recomandata la 2 pe an.
In cazul in care copilul dumneavoastra se plange de o durere dentara sau in cazul in care observati existenta puroiului in gura este indicat sa mergeti de urgenta la stomatolog. Orice amanare in acest caz poate duce la complicatii si la dureri mai mari pentru cel mic.
Chiar daca uneori nu acordam importanta cuvenita acestui lucru, educatia privind igiena dentara inceputa cat mai devreme va aduce beneficii foarte mari pe termen. Un zambet frumos ii va oferi copilului increderea necesara sa faca tot ceea ce isi va propune.
Si ce poate fi mai important pentru un parinte decat fericirea copilului sau?