„Bauturile carbogazoase fara zahar sunt ok”
„Dintii de lapte nu sunt importanti”
„Daca nu ma dor dintii inseamna ca totul e ok”

Cate dintre acestea ai mai auzit? As dori sa va impartasesc adevarul despre aceste mituri despre sanatatea orala pe care le aud de la pacienti aproape in fiecare zi.

„Trebuie sa mergeti la dentist doar daca va dor dintii.”

S-ar putea sa fi auzit de afirmatia „preventia este mai buna decat tratamentul”. Ceea ce se aude relativ mai putin este ca diagnosticarea si tratarea unei probleme a unui dinte intr-o etapa incipienta este mult mai usoara si mai putin costisitoare decat daca ar trebui tratata ulterior.

Chiar daca nu aveti dureri dentare, va recomandam sa mergeti un dentist de doua ori pe an pentru igienizare si consultatii obisnuite. Unele probleme dentare sunt asimptomatice, dar inca pot provoca infectii si au nevoie de tratament. Daca asteptati prea mult, tratamentul necesar poate fi mai scump decat daca ar fi fost depistat inainte de a se agrava. De asemenea, dintele are o sansa mai mica de a fi salvat daca se asteapta prea mult.

Per total, preventia va economiseste timp si bani pe termen lung.

„Este doar un dinte de lapte.”

Dintii de lapte sunt foarte importanti! Acestia ofera spatiul necesar pentru ca dintii permanenti sa se alinieze sub gingii si sa creasca corect. Cariile din dintii bebelusului – daca nu sunt tratate imediat – pot provoca pierderi de dinti mult mai devreme decat este natural, ceea ce duce la crearea unui spatiu. Daca se intampla acest lucru este posibil ca dintii definitivi sa migreze si sa erupa gresit.

Este important sa va asigurati ca dintii copilului dvs. sunt cat mai sanatosi. Daca un copil nu isi spala corect dintii de lapte, sansele sunt ca nu vor peria corect nici dintii permanenti, ceea ce duce la probleme dentare mai severe si mai costisitoare pe masura ce imbatranesc.

„Nu conteaza la ce ora ma spal pe dinti.”

Desi recomandam fiecaruia dintre pacientii nostri sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi, periajul la un anumit moment are un impact asupra sanatatii tale orale.

Noaptea cand dormim, glandele noastre salivare produc mai putina saliva. In timpul zilei fluxul nostru de saliva este mai mare si ofera un efect de curatare pe care nu il obtinem noaptea. In general, cei cu gura uscata (fie in mod natural, fie datorita medicamentelor) au mai multe carii, deoarece au mai putina saliva care curata gura si spala particulele alimentare. Deci, atunci cand nu ne spalam dintii noaptea inainte de culcare, acele particule alimentare se aseaza pe dintii nostri toata noaptea si contribuie la deteriorarea dintilor in timp.

Periajul dimineata nu doar combate descompunerea alimentelor din timpul noptii, dar ajuta si la lupta impotriva respiratiei urat mirositoare.

Mai mult, alegerea dietei joaca un rol integral in sanatatea orala. Se recomanda periajul imediat dupa consumarea alimentelor si bauturile bogate in zahar si carbohidrati pentru a preveni cariile.

„Bauturile dietetice sunt in ok pentru dinti, deoarece nu au zahar in ele.”

Desi bauturile dietetice nu au zaharuri cauzatoare de carii in ele, ele sunt totusi foarte acide. Gura noastra are bacterii „iubitoare” de acid care contribuie la formarea cariilor. Sucurile carbogazoase dietetice au un nivel al pH-ului de aproximativ 2-3, in timp ce apa este neutra la un nivel de pH de 7 (pentru referinta acidul bateriei este foarte acid la un nivel de 0).

Acidul din sucuri mananca smaltul (stratul protector exterior al suprafetei dintelui) provocand sensibilitate. Unii oameni au tendinta de a-si bea lent bauturile pe parcursul zilei, ceea ce este de fapt mai periculos. De fiecare data cand luati o inghititura, bacteriile din gura incep sa reactioneze cu acidul si va ataca smaltul. Dureaza aproximativ 20 de minute ca gura sa neutralizeze din nou acel acid si de fiecare data cand luati o gura de suc acest atac de 20 de minute incepe.

Pe langa sucurile carbogazoase, alte bauturi acide precum sucurile de portocale, sucurile de citrice, etc. pot provoca daune similare. Cele mai sanatoase alternative pentru a va mentine hidratat corpul sunt apa, sucul de legume si laptele.

„Sanatatea orala nu este legata de restul corpului.”

Sanatatea dumneavoastra orala este conectata la sanatatea dvs. sistemica si exista multe corelatii intre gura si corp.

O gura plina de carii sau afectata de boala parodontala este mai probabil sa determine bacteriile sa intre in fluxul sanguin si sa conduca la alte probleme de sanatate. Studiile au gasit o legatura intre boala parodontala si bolile de inima, diabetul, cancerul si multe altele.

Aflati mai multe in articolul noastru despre sanatatea orala si sanatatea inimii.

„Dintii mei nu mai sunt sanatosi deoarece imbatranesc.”

Imbatranirea nu este un factor automat in deteriorarea sanatatii orale. Cei care au grija de dintii lor in perioada copilariei si a anilor adulti vor avea inca dinti sanatosi la batranete. In mod similar, doar pentru ca esti tanar nu inseamna ca dintii tai vor fi sanatosi.

Am vazut o multime de cazuri in care pacientii de 20 si 30 de ani aveau probleme dentare atat de severe incat a trebuit sa realizam proteze sau punti. In general, igiena orala este importanta indiferent de varsta dvs., asa ca asigurati-va ca periati si folositi ata dentara pe parcursul intregii vieti pentru a va mentine gura sanatoasa.

„Mestecarea gumei fara zahar este la fel de buna ca periajul.”

Daca acest lucru ar fi adevarat, copiii peste tot ar sari in sus de bucurie. Mestecarea gumei fara zahar, in special guma cu xilitol, poate avea un efect protector asupra dintilor. Guma incurajeaza productia de saliva, care ajuta la spalarea acizilor care erodeaza smaltul din alimente, bauturi si chiar din acidul gastric in cazul unor probleme precum refluxul acid.

Dar guma de mestecat inca nu inlocuieste periajul si ata dentara cand vine vorba de indepartarea placii de pe toate suprafetele dintilor.

Fii proactiv in ceea ce priveste ingrijirea ta dentara

Va incurajez sa fiti proactivi pentru a va mentine dintii sanatosi. Renuntarea la controale dentare periodice poate duce la probleme. Un pic de timp investit in fiecare zi va poate economisi nenumarate ore de probleme – ca sa nu mai vorbim de bani – in viitor.

Daca intampinati probleme sau aveti intrebari cu privire la sanatatea dintilor dumneavoastra, solicitati o programare iar echipa Medo Dentisty va va ajuta sa va pastrati sanatatea orala intr-o forma optima!

Inapoi la ARTICOLE

Fa-ti o programare

Toate serviciile de care ai nevoie pentru un zambet perfect!

Contacteaza-ne