Toți părinții ar trebui să își dorească ca dantura copiilor lor să fie sănătoasă. Acesta este motivul pentru care îngrijirea dinților copiilor ar trebui să înceapă încă de la apariția primului dințișor.

Deși există părinți care cred că dinții de lapte nu sunt atât de importanți pentru că aceștia oricum vor fi înlocuiți de cei permanenți, medicii stomatologi atrag atenția că problemele dinților de lapte afectează atât dentiția permanentă cât și stilul de viată al copilului.

Studiile arată că peste 30 % dintre copii prezintă placă bacteriană, tartru dentar sau carii. Problemele dentare ale copiilor pot apărea deoarece dinții de lapte ai acestora au smalțul mai subțire decât cel al adulților, fiind astfel mult mai sensibili și mai expuși la bacterii.

Tartrul este o substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau neagră ce se depune pe coroanele dinților. El se formează în momentul în care placa bacteriană acumulată la suprafața dinților se mineralizează. Aceasta se depune pe dinți în mod continuu, imediat după igienizare, iar rata de îngroșare a stratului de placă poate fi doar încetinită, nu și oprită.

Tartrul apare cel mai des în zona dinților care au contact cel mai frecvent cu saliva, respectiv cei inferiori, precum și în zonele în care dinții sunt înghesuiți sau suprapuși și unde periajul nu poate fi efectuat corespunzător.

De asemenea, alimentele moi și lipicioase, precum caramelele, jeleurile, bezelele, fructele confiate sau biscuiții dar și mazărea, fasolea sau produsele lactate pot favoriza apariția tartrului, datorită substanțelor care grăbesc mineralizarea plăcii bacteriene și cresc aderența tartrului la suprafața smalțului dentar.

Pentru a prevenii apariția tartrului, periajul corect și frecvent, de 2 ori pe zi, trebuie făcut și în cazul copiilor, chiar dacă aceștia nu au răbdare sau refuză. Este important să îi lăsăm pe cei mici să învețe să își curețe dințișorii, dar este bine ca părinții să intervină pentru a-i spăla corect.

Tartrul apare cel mai des în zona dinților care au contact cel mai frecvent cu saliva, respectiv cei inferiori, precum și în zonele în care dinții sunt înghesuiți sau suprapuși și unde periajul nu poate fi efectuat corespunzător.

De asemenea, alimentele moi și lipicioase, precum caramelele, jeleurile, bezelele, fructele confiate sau biscuiții dar și mazărea, fasolea sau produsele lactate pot favoriza apariția tartrului, datorită substanțelor care grăbesc mineralizarea plăcii bacteriene și cresc aderența tartrului la suprafața smalțului dentar.

Pentru a prevenii apariția tartrului, periajul corect și frecvent, de 2 ori pe zi, trebuie făcut și în cazul copiilor, chiar dacă aceștia nu au răbdare sau refuză. Este important să îi lăsăm pe cei mici să învețe să își curețe dințișorii, dar este bine ca părinții să intervină pentru a-i spăla corect.

Consumul alimentelor tari, bogate în vitamine, cum ar fi mărul sau morcovul, ajută de asemenea la curățirea suprafeței smalțului prin mestecare, prevenind astfel formarea tartrului.

Obiceiurile sănătoase se deprind din copilărie. De aceea este important ca vizitele la medicul stomatolog să aibă loc cât mai devreme. În acest fel micuții vor avea ocazia să învețe și de la un expert beneficiile unei igiene dentare corespunzătoare, aceasta fiind cheia unui zâmbet sănătos și a unei dezvoltări armonioase.

Inapoi la ARTICOLE

Fa-ti o programare

Toate serviciile de care ai nevoie pentru un zambet perfect!

Contacteaza-ne