Fatelete dentare sunt niste foite subtiri de 0.4-0.7 mm, confectionate din zirconiu sau ceramica foarte rezistenta, care se cimenteaza pe suprafata dintilor dupa slefuirea unei suprafete foarte subtiri a smaltului. Ele sunt practic jumatati de coroana, care inlocuiesc smaltul indepartat de pe fata vestibulara (anterioara) a dintilor frontali.

Spre deosebire de prepararea dintelui pentru o coroana dentara, unde slefuirea este circulara (de jur împrejur), prepararea pentru fatete este mult mai blanda si mai conservatoare. Astfel, dintii tratati in acest mod raman vitali (nervul nu este indepartat decat in cazuri foarte grave) si mult mai rezistenti din punct de vedere mecanic.

Acest tip de restaurare protetica este o alternativa pentru multe cazuri care pana nu demult erau rezolvate doar prin coroane dentare.

Ca si dezavantaj, trebuie mentionat faptul ca fatetele ceramice nu pot fi utilizate in orice tip de caz. Astfel, aplicarea fatetelor dentare pe dinti cu carii masive nu este o solutie. Alte situatii in care fatetele dentare nu se pot aplica sunt afectiunile parodontale netratate, retractiile gingivale masive, ocluzia cap la cap sau inversa.

Desi pretul lor este ridicat, exista o serie de avantaje pentru care se justifica investitia:

– Protejeaza si intareste dintele

– Materialele folosite sunt biocompatibile cu tesuturile noi din jurul dintelui

– Nu transmite variatiile termice, protejand astfel pulpa dentara asemenea smaltului

– Are aspect natural si este stabila din punct de vedere cromatic

Pentru ca reabilitarea cu ajutorul fatetelor ceramice sa fie un succes de lunga durata trebuie pastrata o igiena riguroasa si de doua ori pe an trebuie sa va prezentati la medicul stomatolog pentru o igienizare profesionala si o evaluarea starii generale de sanatate orala.

Inapoi la ARTICOLE

Fa-ti o programare

Toate serviciile de care ai nevoie pentru un zambet perfect!

Contacteaza-ne